Dijon – De hoofdstad van de Bourgogne
Dijon, is hoofdstad en grootste stad van het departement Côte-d’Or in de regio Bourgogne-Franche-Comté.
Ben je op weg naar het zuiden en liefhebber van kunst, cultuur, architectuur of gastronomie dan is Dijon zeker de moeite waard voor een aangename tussenstop.
Deze historische stad is met haar ontspannen sfeer, verrukkelijke Bourgondische keuken, architectonisch erfgoed, uitstekende musea, talloze winkeltjes en restaurantjes het ideale stedentripje!
Moe van een lange reis of wil je gewoon heerlijk ontspannen in de openlucht even weg van de drukte dan bieden diverse parken en prachtige tuinen uitkomst. Jardin Darcy en het Parc de la Colombière zijn het meest bekend maar Dijon telt vele parken en tuinen, met een totale oppervlakte van liefst 700 hectare. Er is een grote harmonie tussen architectuur en natuur en dit is helemaal in lijn met de stijl van Dijon zoals die is ontstaan in de loop der eeuwen.
Bourgondisch genieten.
Ben je meer opzoek naar vertier wandel dan naar één van de vele gezellige pleinen die de stad rijk is. Op de vele terrassen kun je genieten van een goed glas Bourgondische wijn. Tuurlijk mag daarbij de gastronomie van deze stad niet ontbreken. Laat je verrassen, proef en geniet van de lokale delicatessen op een gezellig terras of in één van de vele uitnodigende restaurants!
Dijon is ook zeer bekend om zijn mosterd. De vele soorten en smaken zijn in de winkels in het centrum ruim voorradig. Ook in leuke kadoverpakking. Om als souvernir mee te nemen.
Mosterd
Dijon mosterd ( Moutarde de Dijon ) is een traditionele mosterd van Frankrijk , vernoemd naar de stad van Dijon in Bourgondië , Frankrijk, dat het epicentrum van de mosterd te maken in de late middeleeuwen was en exclusieve rechten in Frankrijk in de 17e eeuw verleend. Voor het eerst gebruikt in 1336 voor de tafel van koning Filips VI , werd het populair in 1856, toen Jean Naigeon van Dijon verving de gebruikelijke ingrediënten van azijn in het recept met verjus , de zure sap van onrijpe druiven.
De belangrijkste ingrediënten van deze specerij zijn bruin mosterdzaad ( Brassica juncea ), en witte wijn , of een mix van wijnazijn, water en zout ontworpen om de originele imiteren verjus . Het kan worden gebruikt als begeleiding bij alle vlees in zijn gebruikelijke vorm als een pasta, of het kan worden gemengd met andere ingrediënten om een saus te maken. De term “Dijonnaise” verwijst naar een mengsel van Dijon mosterd mayonaise .
Bezienswaardigen van deze rijke historische stad zijn o.a de Kathedraal van Dijon, Église du Sacré-Cœur (Dijon), Paleis van de hertogen van Bourgondië, Arc de Triomphe, Porte Guillaume, en vergeet vooral niet heerlijk te slenteren door de straatjes met de vele vakwerkhuizen in het oude centrum van Dijon.
Bron wikipedia
Er zijn nog geen beoordelingen. Ben jij de eerste?