Op 2 februari wordt La Chandeleur (Maria Lichtmis) gevierd.
Traditiegetrouw worden er dan crêpes (pannenkoeken) gegeten. In de weken voorafgaand aan dit christelijke feest vind je in de supermarkten allerlei aanbiedingen om de crêpes te maken, zoals pannenkoekpannen, pannenkoekmix, potten Nutella, et cetera.
Van oudsher symboliseert dit feest de overgang van de winter naar een nieuw seizoen met meer zon voor de boeren. Maar waarom wordt dit dan gevierd met pannenkoeken? Nou gewoon, omdat ze rond en gelig van kleur zijn en op de zon lijken 😀
Nu eten we in de wintermaanden zelf ook regelmatig pannenkoeken, maar wij kiezen dan voor de gezonde variant, zonder melk, zonder tarwe en ook zonder suiker.
Deze zijn erg lekker als ontbijt en ook nog eens snel en makkelijk te maken, zelfs Bart kan het 😉
Wil je deze ook eens maken? Hieronder delen we het recept voor drie kleine pannenkoekjes (of 1 grote).
Nodig:
- 1 grote rijpe banaan
- 2 biologische eieren (medium)
- 2 theelepels kaneel
- Kokosolie om in te bakken
- Ter garnering eventueel verse aardbeien en kokosrasp.
- Prak de banaan fijn op een bord met een vork.
- Kluts de eieren in een kommetje en voeg daar de geprakte banaan en 2 theelepels kaneel aan toe.
- Mix dit goed door elkaar tot een egale massa (eventueel met de mixer om meer luchtigheid te krijgen).
- Verhit wat kokosolie in de koekenpan en bak de pannenkoekjes aan weerszijden bruin.
- De pannenkoekjes zijn van zichzelf al zoet, maar je kunt ze eventueel ook nog beleggen met verse aardbeien en kokosrasp of iets anders dat je lekker vindt.
Bon appétit!
Tekst : Maison Les Galettes