Op een van de weinige vrije dagen tijdens ons zomerseizoen…
in Le vieux Boulanger werden wij uitgenodigd om samen met onze Franse buren te gaan lunchen.
Uiteraard sloegen wij deze uitnodig niet af en melden ons de volgende dag om 10.00 uur bij onze goede vrienden. We vonden het redelijk vroeg voor de lunch maar we lieten ons verrassen.
Vanuit Saint Priest la Roche vertrokken we richting Montbrison zo’n klein uurtje bij ons vandaan. Montbrison, historische hoofdstad van de Forez, is bekend om de overheerlijke kaas, Fourme de Montbrison. Onze autorit stopte echter niet in dit mooie stadje maar we vervolgde onze weg richting St. Bonnet Courreau.
Via een kronkelweggetje dwars door het glooiende landschap met zijn prachtige vergezichten eindigde ons tripje rond het middaguur bij een auberge ergens in de middle of nowhere.
Het enige geluid dat we hoorde waren de belletjes om de nekken van talloze schapen en de wind.
Dit is ook de plek waar veel wandelaars hun tocht beginnen. Wij zagen in de verste verte geen wandelaar tot we aanstalten maakte om binnen een gezellig plekje te zoeken voor onze lunch. Helaas zat dat er voor ons niet in. De knusse auberge zat afgeladen vol met wandelaar die genoten van een warme lunch. De open haard brandde uitbundig want ondanks het prettige zonnetje buiten was het binnen enigszins kil.
In het verleden was dit een plek waar de boeren alleen ’s zomers hun koeien lieten grazen. Wat nu de Auberge is was toen een schuilplek voor de boeren en hun vee. Terwijl de koeien graasde maakte zij daar hun kazen.
Ook nu is de auberge alleen in de zomer geopend. ’s Winter is de weg moeilijk begaanbaar door de sneeuw. En de ijzige koude wind maakt het er voor wandelaars ook niet aangenamer op in deze periode van het jaar.
Afijn, wij bezochten deze schitterde plek op een mooie zomerse dag.
We genoten van een traditionele streekmenu buiten op het terras samen met onze vrienden.
Op het menu stond een verrukkelijk streekgerecht ‘Patia’. Een aardappelgerecht uit de oven met room en boter geserveerd met charcuterie, augurken, groene salade, kruidenomelet, en uiteraard knapperig Franse stokbrood. Dit heerlijke streekgerecht serveren wij nu met regelmaat aan onze gasten want ook zij kunnen de ‘Patia’ zeer waarderen! Bon appetit.
Receptuur Patia:
1 kg kleine aardappeltjes eventueel met schil goed schoon borstelen en in kleine plakjes snijden van 1/2 cm dik
3/4 liter slagroom
25 gram roomboter
1 kleine ui gesnipperd
1 teentje knoflook fijn gesneden
peper en zout
Werkwijze:
Neem een grote kookpan waar alles in past.
Maak de pan warm en doe de boter in de pan en laat dit op een matig vuur uitbruisen.
Bak de ui en vervolgens de knoflook zachtjes totdat het glazig begint te worden.
Voeg alvast peper en zout toe.
Giet de room in de pan en breng dit tegen de kook.
De aardappel moet 3 cm onder de room staan.
Doe vervolgens de aardappelplakjes in de room en breng het geheel al roerend aan de kook.
Zet het vuur heel laag zodat de room net een klein beetje tegen de kook is.
Regelmatig roeren en na een half uurtje uitzetten.
Na ongeveer 15 minuten weer zachtjes tegen de kook brengen.
Dit duur in zijn geheel minimaal 3 uur.
Breng het geheel op smaak met peper en zout na 2 uur.
Als garnering kun je op het laatst een 1/2 bosje fijn gehakte peterselie of kervel aan toe voegen.
Je serveert dit bij charcuterie en gemengde salade met augurk en zilveruitjes
Eet smakelijk!
Bron: Le vieux Boulanger
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.