Een Pissaladière is een soort Franse uientaart | pizza die afkomstig is uit de Provence.
Het is een brooddeeg welke eerst moet rijzen daarna rond uitrollen en bekleden met gesmoorde ui. stukjes ansjovis en zwarte olijven.
De Pissaladière bak je af in een hete oven van 200 graden of in een gesloten BBQ.
Erg lekker als lunch gerecht en eenvoudig te maken.
Zelf maken dat kan ook. Volg de stappen in het onderstaande recept.
Ingrediënten
- 4-5 grote uien, in dunne ringetjes
- Zout
- 3EL olijfolie
- Versgemalen peper
- 1EL verse tijmblaadjes of gedroogde tijm of Provençaalse kruiden
- 12 ansjovis (uit potje of blik, in olijfolie, je zult twee kleine blikjes à 50gr nodig hebben of een potje à ca. 100gr), uitgelekt
- 24 zwarte of taggiasche olijven, zonder pit
Voor het deeg:
- 250gr bloem en wat bloem om het aanrecht mee te bestrooien (Fransen gebruiken hiervoor bloem ‘type 55’ of T55, dat is wat groffer dan patentbloem type 45; in Nederland zie je voor T55 soms ook de aanduiding ‘type 550’)
- 1TL zout
- 1 zakje droge gist (Oetker, 5gr)
- 50ml olijfolie
- 100-125ml lauwwarm water
NB Gebruik je kant-en-klare deeg, neem dan 6 plakken deeg voor hartige taart (uit de diepvries)
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart. Je kunt variëren op dit thema met tomaat en/of kaas, maar dan wordt het net een Italiaanse pizza. Of met knoflook door de uien, maar nodig is dit niet echt. Beperk je dus gewoon tot uien, ansjovis en olijven. Enneh … gemakskoks kiezen lekker voor kant-en-klare deeg (6 vierkante plakken; liefst deeg voor hartige taart en geen bladerdeeg). Hieronder geef ik echter het recept voor eigengemaakte deeg. Dus wil je snel: pak die deeg uit de diepvries. Wil je authentiek: maak je eigen deeg.
Bereiding (NB Stap 1-4 zijn niet nodig als je kant-en-klare deeg gebruikt)
- Begin met het deeg. Zeef de bloem boven een kom en strooi het zout en het gistpoeder erbij.
- Giet de olijfolie langs de randen. Giet vervolgens 300ml lauwwarm water erbij en roer voorzichtig door.
- Kneed het deeg vervolgens met de handen tot een soepele bal.
- Laat de deegbal ca. drie kwartier rusten onder een schone doek op een tochtvrij plek.
- Snij ondertussen de uien in ringetjes en fruit ze met olijfolie in een braadpan met dikke bodem (liefst gietijzer) aan. Bestrooi met zout. Hierdoor trekt het water er wat uit en karameliseren de uien beter.
- Laat de uien 25 minuten zachtjes stoven en goed karameliseren. Let op dat ze niet aanbranden. De uien moeten zacht en zoet worden, maar niet bruin.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige lap in de grootte van je bakplaat.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in.
- Leg het deeg op de bakplaat en vouw de randjes wat om. Verdeel het uienmengsel over het deeg. Bestrooi met de tijm of Provençaalse kruiden en versgemalen peper.
- Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien. Leg een zwarte olijf in elk ruitje. PS De ruitjesvorm is traditioneel. Ik heb voor een ander patroontje gekozen: 6x kruislings twee ansjovis en in elk driehoekje een olijf. Dan heb je 12x ansjovis en 24 olijven nodig. Maar als je een ronde bakplaat hebt en een vrolijk zonpatroon wilt maken met de ansjovis, mag dat natuurlijk ook! J
- Bak de uientaart in 30 minuten in het midden van de voorverwarmde in de oven tot de deeg mooi bruin en gaar is geworden.
Serveren
Snij de pissaladière in grote stukken en geef er een frisse groene salade bij. Klop voor de dressing witte balsamico-azijn, olijfolie, mosterd en zout en peper tot een dressing. Ik heb een verhouding van 1 ½EL witte balsamico-azijn (van zeer goede kwaliteit en dus heel zacht qua zuren) en 3EL olijfolie gebruikt. Als je een ‘gewone’ supermarkt balsamico-azijn neemt, mag er iets minder van in, omdat die azijn veel scherper is en meer zuren bevat.
Wijntip: bij deze Provençaalse uientaart drink je natuurlijk een lekkere Provençaalse rosé! In aanmerking komen bijvoorbeeld de rosé-varianten van Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Bandol. Wil je liever rood? Kies dan voor de rouges van deze appellaties. Of wijk desnoods uit naar andere Zuid_Franse wijnregio’s, zoals Tavel (rosé), Lirac (rosé of rood), Saint-Chinian (rosé of rood) of Côtes du Rhône (rood).
Bron: Vinissima
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.